FOTO: Počelo obilježavanje 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od Mađarske

Utorak, 08.01.2019.
FOTO: Počelo obilježavanje 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od Mađarske
Foto galerija
FOTO: Počelo obilježavanje 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od Mađarske
radio@studiom.hr | Znanstvenim skupom pod nazivom 'Međimurska događanja 1918./1919.' započelo je obilježavanje velike obljetnice naše povijesti – 100 godina odcjepljenja Međimurja od mađarske države.

Okupili su se brojni međimurski povjesničari, znanstvenici, stučnjaci, ali i političari. Njih 15 održalo je izlaganja o važnim pojedincima, raznim aspektima i događajima koji su doveli do donošenja Rezolucije tog 9. siječnja 1919. godine. Sam skup otvorio je župan Matrija Posavec predavanjem u kojem se osvrnuo na oslobođenje Međimurja iz današnjeg gledišta. Posebno je naglasio da je međimurski narod radio korak naprijed uvijek kada ga je vodilo zajedništo. Podsjetimo da se tog dana prije 100 godina na trgu u Čakovcu okupilo oko 10 tisuća Međimuraca koji su željeli pripojenje svog kraja matici zemlji.

Iako postoje brojni relevantni zapisi, postojala je potreba da se događaji osvijetle iz drugih kuteva te da se spomenu pojedinci koji nisu toliko poznati, a imali su snažan utjecaj. Sve to važno je i kako bi se mlađim generacijama približila povijest, kazao je predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić.

Predavanja su održali i akademik Dragutin Feletar, Krunoslav Mikulan, Vladimir Huzjan, Josip Čreš, Ana Šestak, Vladimir Kapun, Željko Bratulović i Danijel Ciglarić. U drugom dijelu skupina govorilo se o značaju crkve u zbivanjima tih godina,  vraćanju hrvatskih imena naselja u Međimurju te o narodnim preporoditeljima Luki Puriću, Stanku Štefoku i Đuri Viloviću. Govornici su bili Stjepan Hranjec, Zvonko Kovač, Juraj Kolarić, Ivan Pranjić, Tomo Blažeka, Borka Bunjac, Josip Šimunko i Barbara Markač-Despinić. Održana izlaganja bit će sakupljena u zborniku radova koji će biti objavljen tijekom godine.