DANI ELEKTRONIČKIH MEDIJA

FOTO: Otvoreni 11. Dani elektroničkih medija: Radio i dalje uživa veliko povjerenje građana

Srijeda, 14.11.2018.
FOTO: Otvoreni 11. Dani elektroničkih medija: Radio i dalje uživa veliko povjerenje građana
Foto galerija
FOTO: Otvoreni 11. Dani elektroničkih medija: Radio i dalje uživa veliko povjerenje građana
11. dani elektroničkih medija svečano su otvoreni u Svetom Martinu na Muri. 11. dane interneta i televizije te 24. dane radija svečano je otvorila Jasna Janiček Fila, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, pod čijim visokim prokroviteljstvom se odvija ovaj najvažniji medijski skup.

>> FOTO: HURiN dodijelio godišnje nagrade, Branku Obradoviću nagrada za životno djelo

Na jednom su mjestu predstavnici lokalnih, regionalnih i nacionalnih radija, nakladnici, stručnjaci struke, regulatornih agencija te predstavnici Sabora i Vlade Republike Hrvatske, ali i gosti iz Makedonije i Srbije. Do sutrašnjeg poslijepodneva vodit će konstruktivne raspravame o aktualnim medijskim temama i  problemima, razmijenjivati znanja i iskustva.

U središtu pozornosti su izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), o položaju i ulozi žena u medijima te autorska i srodna prava u medijskoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Upravo zastarijeli ZEM, najviše otežava rad radijskih nakladnika, istaknuo je na svečanom otvorenju Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih naladnika (HURiN) i direktor Studija M.
 
  • Radio nije nestao, kako se previđalo, ali mu unazad 10 godina rad otežava zastarjela zakonska regulativa koja ga stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na ostale medije i nove platforme. Kao nakladnici, vjerujemo da ćemo na ovim Danima, od resornog ministarstva i regulatornih agencija, čuti informacije koje bi trebale doprinijeti ravnopravnom položaju radija. Vjerujem da će teme i rasprave biti zanimljive i konstruktvine kako za godinu dana ne bismo govorili o istim problemima, poručio je Švenda te kao domaćin poželio kolegama ugodan boravak u Međimurju.
Da radio kao platforma ima veliko povjerenje građana, istaknuo je ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti Miran Gosta, dok je državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl naglasio neupitnu važnost medija.
 
Predsjednik Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac posebno je istaknuo:
 
  • Rad u medijima je poziv, to je drugačije od svih ostalih zanimanja. S time živimo 24 sata cijeli život.  
 
Na svečanom otvorenju prigodnim govorima obratili su se i predsjednik Nacionalne udruge televizija (NUT) Denis Mikulić, kao i izaslanica predsjednik Sabora, Janiček Fila, a ugodan boravak poželio je i župan Matija Posavec. Dani elektroničkih medija u Svetom Martinu traju do četvrtka.