FOTO: Otkrivanjem spomen-oblježja obilježeno 27 godina od oslobođenja Međimurja

Utorak, 18.09.2018.
FOTO: Otkrivanjem spomen-oblježja obilježeno 27 godina od oslobođenja Međimurja
Foto galerija
FOTO: Otkrivanjem spomen-oblježja obilježeno 27 godina od oslobođenja Međimurja
Dvadeset i sedam godina prošlo je od oslobođenja Međimurja 19. rujna 1991. godine, dana koji se obilježava i kao Dan međimurskih branitelja. Za obol u obrani Domovine predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Redom hrvatskog trolista Zdravka Beleca i Mladena Baloga, a Redom hrvatskog križa Marija Kneza i Dragutina Gašparlina.
 
Odlikovanja su im dodijeljena na svečanoj akademiji u Katoličkom domu u Čakovcu, a kojoj je u Perivoju Zrinski prethodilo otkrivanje rekonstruirane spomen-ploče smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu iz Međimurske županije. Međimurje je dalo veliki doprinos u obrani zemlje, više od 8 tisuća naših sugrađana bilo je u ratu, a 78 branitelja nikad se nije vratilo svojim obiteljima. Njihova imena uz fotografije nalaze se na novom spomen-obilježju.
 
  • Dvije godine trebalo je da se usuglasimo sa županijskim i gradskim vlastima kako bismo realizirali ovaj program. Sretni smo što ćemo imati objedinjeno mjesto za sve branitelje i sve one koji su svoje mlade živote dali za ljepotu naše Domovine koju moramo njegovati, a najviše odati počasti onima koji  su poginuli u Domovinskom ratu. - rekao je Stjepan Horvat predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurja koji je spomen-obilježje otkrio zajedno sa Zlatom Ovčar, majkom Zlatka Ovčara, Mirjanom Oreški, suprugom Ivana Oreškog i Markom Friščićem, sinom Dragutina Friščića.
 
Revitalizacija spomenika financirana je sredstvima iz Proračuna Županije i Grada Čakovca. Sredstva bi trebalo odobriti i i resorno ministarstvo, kao i podržati revitalizaciju karaula u Goričanu i Donjoj Dubravi. Svečanosti je nazočila izaslanica predsjednice RH te ministra branitelja, Nevenka Benčić.

Počast braniteljima odana je polaganjem vijenca, a svijeće su zapalili brojni branitelji i njihove obitelji, kao i obitelji poginulih i nestalih te predstavnici političkog i društvenog života. Svetu misu u crkvi sv. Nikole Biskupa predvodio je biskup Varaždinske biskupije monsinjor Josip Mrzljak.
_________________
Više s obilježavanja Dana oslobođenja Međimurja donosimo u informativnom programu Studija M.