FOTO: Obilježeno 27 godina neovisnosti Republike Hrvatske

Utorak, 09.10.2018.
FOTO: Obilježeno 27 godina neovisnosti Republike Hrvatske
Foto galerija
FOTO: Obilježeno 27 godina neovisnosti Republike Hrvatske
Istekom brijunskog moratorija 8. listopada 1991. godina Hrvatska je raskinula sve državnopravne sveze s republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Taj dan 27 godinu obilježavamo kao Dan neovisnosti Republike Hrvatske.
 
Jedan u nizu važnih datuma novije hrvatske povijesti obilježen je i u Međimurju u organizaciji Županije i braniteljskih udruga. Počast hrvatskim hereojima odana je pondno Podno spomen-obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih polaganjem vijenca i paljenejm svijeća. Prethodila je sveta misa za domovinu u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa.
 
Podsjetimo da je Hrvatski sabor donio jednoglasnu Odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine. Tome je prethodio referndum na kojem se više od 95 građana izjasnilo za stvaranja samostalne države, no Brijunskom deklaracijaom stavljen je tromjesečni moratorij na tu odluku. Njegovim itekom,  8. listopada 1991. počeo je proces međunarondog priznanja Hrvatske.
 
Dan neovisnoti obilježili su predstavnici Županije, grada Čakovca, braniteljskih udruga podružnica Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, Zrinske garde, glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja i izaslanik ministra Tome Medveda, Domagoj Sivrić, kao i obitelji branitelja te građani.