FOTO: Obilježena 452. obljetnica pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke

Petak, 07.09.2018.
FOTO: Obilježena 452. obljetnica pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke
Foto galerija
FOTO: Obilježena 452. obljetnica pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke
7. rujna 1566. godine tijekom opsade Sigeta od strane Turaka junački je poginuo hrvatski vojskovođa Nikola Šubić Zrinski. Pad Sigeta i smrt hrvatskog velikana imali su veliki značaj u budućem razvoju tadašnje Europe. Nakon Sigetske bitke Turci su zbog iznenadne smti Sulejmana Veličanstvenog odustali od pohoda na Beč stoga se upravo sigetska žrtva uzima kao simbol spašavanja tadašnje Europe od daljnjeg prodora Turaka.
 
I ova, 452. obljenica pogibije jednog od najslavnijih velikana hrvatske i mađarske povijesti obilježena je u Međimurju. Položen je vijenac i zapaljene su svijeće kod spomenika Nikoli Sigetskom u Čakovcu i Šnekovcu te kod kod Mauzoleja obitelji Zrinski uz ostatke nekadašnjeg pavlinskog samostana svete Jelene. Počast su odala izaslanstva Međimurske županije, gradova Čakovec i Prelog, Zrinske garde, družbe Braća hrvatskog zmaja, Udruge dragovoljca i veterana Domovinskog rata podružnica Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, učanici i učitelji OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca, brojni predstavnici vjerskog i kulturnog života, a nazočila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Sunčana Glavak.
 
  • Da nije bilo njegove izuzetne hrabrosti, tko zna kakva bi danas Europa bila u vojnom, političkom i u civilizacijskom pogledu. Junaštvo i čast obrane rodne grude je ono što krasi ovaj narod, od Nikole Šubića Zrinskog do hrvatskih branitelja. Oni su putokaz mladim naraštajima kako se brani i voli svoja domovina, rekla je Glavak između ostalog.
 
Obilježavanje 452. obljetnice pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke zaključeno  je svetom misom u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice koju je predvodio fra Stanko Belobrajdić.