FOTO: Obilježena 355. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

Četvrtak, 21.11.2019.
FOTO: Obilježena 355. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog
Foto galerija
FOTO: Obilježena 355. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog
U Gornjem Kuršancu i Čakovcu u srijedu je obilježena 355. godišnjica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog. Uz prigodne govore, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika Zrinskom u Gornjem Kuršancu i na Trgu republike u Čakovcu, a svetu misu u crkvi svetog Uznesenja Blažene Djevice predvodio je župnik Ivan Munđar.

Počast su odala izaslanstva Međimurske županije, gradova Čakovec, Prelog i Mursko Središće, te mađarskog Szigetvára, općina Nedelišće i Selnica, Vijeća MO Gornji Kuršanec, Zrinske garde Čakovec, Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol Čakovec, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura , Matice hrvatske – ogranak Čakovec, Policijske uprave međimurske i predstavnici braniteljskih udruga.

Hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik tragično je poginuo u Kuršanečkom lugu 18. studenog 1664. godine, a svojim životom i djelovanjem važan je za međimursku, hrvatsku i europsku povijest.

Nikola Zrinski Čakovečki ostavio je velik trag u Međimurju i naša je obveza da baštinimo njegov lik i djelo. Ove godine obilježavamo 355. obljetnicu njegove smrti, ali i 360. godina osnivanja franjevačkog reda u  Međimurju za što je najzaslužniji upravo naš velikan.“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da je 2020. godina važna jer će biti obilježen 400. godina od rođenja Nikole Zrinskog Čakovečkog što je još jedna prilika da se njegova ostavština prepozna te dostojno očuva i obilježi.

Zrinska garda Čakovec izvela je počasni pozdrav ispaljivanjem plotuna, a izvedbom skladbi „Vuprem oči“ i „Živjela Hrvatska“ obilježavanje je glazbenim nastupom obogatio je Zbor „Josip Vrhovski“  iz Nedelišća.