FOTO: Obilježen Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države

Četvrtak, 09.01.2020.
FOTO: Obilježen Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države
Foto galerija
FOTO: Obilježen Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države
Polaganjem vijenaca, svetom misom i svečanom akademijom obilježena je 101. obljetnica pripojenja Međimurja matici zemlji Hrvatskoj.
 
  • Minutom šutnje odajmo počast Juraju Lajtmanu, ali i svima onima koji su u bilo kojem trenutku hrvatske povijesti svoj život položili na oltar Domovine - kazao je pred okupljenima na preloškom groblju predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki. 

Na današnji dan 9. siječnja 1919. godine na velikoj narodnoj skupštini na čakovečkom trgu ispred franjevačke crkve Sv. Nikole pred više od 10 tisuća ljudi pročitana je Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i propojednja matici zemlji, odnosno tada novoosnovanom Kraljevstvu SHS.
 
Taj je datum Hrvatski sabor 2005. godine definirao je kao spomendan značajan za očuvanje jedinstvenosti hrvatskoga teritorija. Onima koji su u najvećoj mjeri zaslužni za kulturni preporod našega kraja danas je odana počast. Položeni su vijenci kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu i na njegovu grobu u Mihovljanu, na grobu dr. Vinka Žganca u Vratišncu i na posljednjem počivalištu Jurja Lajtmana u Prelogu. Počast su odala izaslanstva Međimurske županije, gradova Čakovec, Prelog i Mursko Središće, Općine Donji Kraljevec, a između ostalih, i predstavnici Matice hrvatske ogranak Čakovec, Zrinske garde i družbe Braća hrvatskog zmaja.
  
Služena je sveta misa u ckrvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, a obilježavanje je završeno svečanom akademijom.