FOTO: Međimurje obilježilo Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Utorak, 08.10.2019.
FOTO: Međimurje obilježilo Dan neovisnosti Republike Hrvatske
Foto galerija
FOTO: Međimurje obilježilo Dan neovisnosti Republike Hrvatske
Svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen je Dan neovisnosti Republike Hrvatske i odana počast svim braniteljima koji su svoje živote položili u obranu Domovine.

Na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih saveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti republike Hrvatske koju je Sabor donio 25.6.1991. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za 3 mjeseca na osnovi brijunske deklaracije od 7.7., odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr.Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Obilježavanje u Čakovcu u organizaciji Međimurske županije počelo je svetom misom za Domovinu, a nakon mimohoda do Perivoja Zrinskih kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata iz Međimurske županije položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Počast su, između ostalih, odala izaslanstva Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, predstavnici Zrinske garde, braniteljskih udruga i brojni građani. Molitvu je predvodio fra Željko Železnjak. 

Dan neovisnosti obilježen je i u Prelogu u organizaciji Grada Preloga. Svetu misu za Domovinu u crkvi sv. Jakoba predvodio je prečasni Antun Hoblaj. Izaslanstvo grada, predstavnici braniteljskih udruga i građani počast su preminulim braniteljima uz molitvu odali kod spomenika Domovinskom ratu u Prelogu gdje je položen vijenac i zapaljene su svijeće.