FOTO: DAN DRŽAVNOSTI Vijenac, svijeće i molitva na obilježavanju u Prelogu

Ponedjeljak, 25.06.2018.
FOTO: DAN DRŽAVNOSTI Vijenac, svijeće i molitva na obilježavanju u Prelogu
Foto galerija
FOTO: DAN DRŽAVNOSTI Vijenac, svijeće i molitva na obilježavanju u Prelogu
Hrvatska slavi Dan državnosti! Dan kada je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. proglasio je temeljne državno-pravne odluke o suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj čime je pokrenut postupak državnog osamostaljenja.
 
Poslije nametnutog tromjesečnog moratorija, Hrvatska je 8. listopada raskinula sve veze sa Saveznom federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), a 10. siječnja 1992. i međunarodno je priznata, nakon što se uspješno oduprla velikosrpskoj agresiji.
 
Diljem Međimurja Dan državnosti obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule i nestale hrvatske branitelje, odana je tako počast svima koji su svoje živote položili na oltar Domovine.
 
Počast hrvatskim braniteljima odana je u Prelogu podno spomenika Domovinskom ratu, a čestitku povodom Dana državnosti građanima i žiteljima Međimurja uputio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Vijenci su položeni na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu  i kod spomen ploče Ivanu  Sokaču u Oporovcu. Svetu misu u ckrvi svetog Jakoba predvodio je župnik Antun Hobaj.
 
Počast hrvatskim braniteljima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima u Čakovcu, a molitvu je prevodio gvardijan franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.