FOTO: 74. obljetnica oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije

Subota, 06.04.2019.
FOTO: 74. obljetnica oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije
Foto galerija
FOTO: 74. obljetnica oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije
6. travnja Dan je oslobođenja Međimurja. Spomen je to na događaje iz 1945. kad je Međimurje oslobođeno od mađarske i njemačke okupacije.
 
74. obljetnica oslobođenja obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika diljem Međimurja. Na spomengroblju u Svetom Jurju u Trnju na to vrijeme podsjetio je Zvonimir Golub, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije te istaknuo da obilježavaju 76. obljetnicu formiranja međimurske čete Kalničko-parizanskog odreda. Okupljenima su se prigornim riječima obratili župan Matija Posavec i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat. 
 
Podsjetimo da su početkom travnja 1941. jednice 3. ukrainskog fronta sovjetske Crvene armije i bugarske fronte s jedinicama kalničko-partizantskog odreda ušle u Međimurje. 4. travnja oslobođen je Prelog, a dva dana kasnije i Čakovec i 6. travnja ujedno obilježavamo kao Dan oslobođenja našeg kraja. Nakon četvrtogodišnje mađarsko-njemačke okupacije naš kraj stekao je uvjete da se nađe u sastavu demokratske Hrvatske.

Grad Prelog obilježio je Dan oslobođenja Preloga i Međimurja polaganjem vijenca na spomenik Palim borcima u parku na Trgu slobode.
 
* * * * *
Fotografije s obilježavanja u Svetom Jurju u Trnju pogledajte u galeriji (lijevo), a detalje donosimo u informativnom programu Studija M.