FOTO: 39 godina Doma za starije i nemoćne Varaždin

Subota, 29.12.2018.
FOTO: 39 godina Doma za starije i nemoćne Varaždin
Foto galerija
FOTO: 39 godina Doma za starije i nemoćne Varaždin
Dom za starije i nemoćne Varaždin proslavio je 39. obljetnicu rada. Svoja vrata je za tadašnjih 40 korisnika otvorio na Badnjak 1979. godine, a danas broji 360 korisnika, od čega njih 158 na Odjelu pojačane njege.  
 
Prema nedavno ažuriranoj listi na smještaj u Domu čeka 1900 osoba, dok mjesečno zaprimaju 40 novih zahtjeva, kazala je ravnateljica ravnateljica Vesna Vidović-Oreški. Postoji potreba za dogradnjom doma, ali i obnovom koja će uskoro krenuti. će krenuti. Projekt energetske obnove vrijedan je oko 28 milijuna kuna, a sufinanciran je bespovratnim europskim sredstvima. U starom dijelu Doma i na depadansi bit će obnovljene fasade, rekonstruirana će biti kotlovnica, sve sobe će biti klimatizirane, dok će u prostoru blagovaonice biti izveden sustavan kontrolirane ventilacije. Krovište depadanse će biti prekriveno, a na krovu će biti postavljena solarna elektrana.
 
Prema najavljenom, u planu je dogradnja Doma na prostoru depadanse s otprilike još 25 ležajeva, pri čemu bi trebali biti pojačani Odjel za posebnu njegu te Odjel za Alzheimer i druge demencije, najavio je varaždinski župan Radimir Čačić. Županija namjerava pokrenuti i projekt gerontološkog centra da bi se spriječila prerana institucionalizacija i smještaj u domove te starijoj populaciji stvorila sigurnost i servis za sve potrebe na jednom mjestu, a na temelju već ostvarenih projekta Dnevnog centra i Kluba za starije osobe koji djeluju unutar Doma.
 
Na velikoj proslavi 39 obljetnice zabavno-glazbeni program uz prigodnu izložbu priredili su korisnici  Doma.