FOTO: 65. obljetnica najveće tragedije na Dravi

Ponedjeljak, 10.09.2018.
FOTO:  65. obljetnica najveće tragedije na Dravi
Foto galerija
FOTO:  65. obljetnica najveće tragedije na Dravi
Prije 65 godina na rijeci Dravi kod Otoka dogodila se najveća tragedija u kojoj je život izgubilo 14 mladih ljudi, većinom sedamnaestogodišnjaka, a među stradalima bila je i jedna žena u sedmom mjesecu trudnoće.

13. rujna 1953. godine mještanima bilo dozvoljeno ići u sjeću šiba te je Drava bila prepuna čamaca krcatih ljudima. Rijeka je tog jutra bila nabujala virovima od kojih je jedan povukao čamac u kojem se nalazilo 29 ljudi. Četrnaestorici Preložana vir je tog jutra odnio život, dok ih se petnaest uspjelo spasiti. Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina.
 
Bila je to najveća tragedija na Dravi koju pamti naš kraj. Utopili su se Ivan BožekŠtefanija BožekMagdalena KramarMijo LukačićAndrija MalekAna MikecAntun MožekIvan NovakStjepan NovakMargareta PavčecIvan SinkovićStjepan ŠestanIvan Zvornik i Đuro Zvornik. Tijela Antuna Možeka i Ivana Zvornika nikad nisu pronađena.
 
U povodu 55. godišnjicu uz kapelicu svetog Huberta izgrađeno je spomen-obilježje poginulima te su podignuti spomen-kameni u obliku dravskog vira.

U povodu 65. obljetnice u nedjelju je kod kapelica služena sveta misa, a nakon toga počast preminulima odana je i polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u rukavcu rijeke Drave.  


Sve o velikoj tragediji i što se događalo nakon nje, ispričat će nam večeras u Ropotarnici  (20.00 sati) prečasni Antun Hoblaj.