FOTO Pumin skok 18: 7. gardijska brigada vraća se u Varaždin

Subota, 15.12.2018.
Pumin skok 18: Našice-Varaždina
Foto galerija
Pumin skok 18: Našice-Varaždina
Foto: OSRH/V.Jovanovac | “Pumin skok 18” naziv je hodnje od 184 kilometara u spomen na 21. obljetnicu najveće vježbe koju je provela 7. gardijska brigada Pume, a po kojoj će od 20. prosinca ime nositi varaždinska vojarna.

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u petak su nastavili put hodnjom do Varaždina, trećom etapom od Slatine do Virovitice u dužini od  30 kilometara. U  mjestu Sveti Đurađ na spomeniku poginulih hrvatskih branitelja Ivana Barčanca i Borisa Raletića pripadnici Puma upalili su svijeću. 
 
  • Vrlo sam ponosan na način na koji će se 2. mehanizirana bojna Pume vratiti u Varaždin. Radi se o šestodnevnoj pješačkoj hodnji od Našica do Varaždina, rekao je zapovjednik 2. mehanizirane bojne Pume bojnik Zlatko Iživkić.

U prvih pet etapa u hodnji sudjeluje 40 pripadnika legendarnih Puma koje su iz Našica krenuli na 184 kilometara dugi put prema Varaždinu.
 
  • Zadnja dionica u dužini od 27 kilometara je od Ludbrega do Varaždina i zadnji dan hodnje, u utorak, 18. prosinca, cijela bojna ulazi u Varaždin, a na putu prema vojarni, Pume će proći kraj Spomen obilježja Puma u Varaždinu gdje će položiti crvenu ružu za sve poginule pripadnike 7. gardijske brigade Pume. Svaka etapa nosi naziv po jednoj operaciji koju je uspješno provela 7. gardijska brigada Pume, otkrio je Iživkić.

Zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Pume Gombr-e, ujedno i voditelj hodnje, satnik naglasio je kako hodnja od 184 kilometra predstavlja veliki izazov za pripadnike Hrvatske vojske.
 
  • Ujedinjeni u zajedničkom cilju, povratku u Varaždin, gdje je nekad bila i matična postrojba Puma, spremni smo prihvatiti i izvršiti sve zadaće i izazove koji su pred nas postavljeni i ponosno dopješačiti do Varaždina, poručio je satnik dodavši kako će se napokon vratiti svojim obiteljima te je zadovoljstvo tim veće.

Ushićenje, zadovoljstvo i radost povratkom u matičnu postrojbu u Varaždinu nije krio bivši pripadnik 7. gardijske brigade Pume i sadašnji pripadnik 2. mehanizirane bojne Pume desetnik Zoran Brkić koji se tijekom hodnje prisjetio sudjelovanja u Domovinskom ratu istaknuvši:
 
  • Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovoj hodnji koja simbolizira povratak Puma u Varaždin, a ujedno je posvećena i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Također, pojasnio je desetnik Brkić, na ovaj način žele približiti mladim generacijama žrtvu poginulih pripadnika Puma u Domovinskom ratu i obnoviti sjećanje na sve događaje iz tog vremena.

Svečano otvaranje i imenovanje vojarne 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu održat će se u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine.