FOTO Predstavljeno 26. izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara

Utorak, 28.11.2017.
FOTO Predstavljeno 26. izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara
Foto galerija
FOTO Predstavljeno 26. izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara
„Hrvatski kajkavski kolendar 2018.“ predstavljan je u ponedjeljak u prostorijama Ogranka Matice hrvatske Čakovec u čijem izdanju izlazi od 1993. godine.

Dvateset i šesto po redu izdanje ostalo je u okviru tradicionalnih tema, no donosi i nova događanja, kao i nove detalje vezane uz razne obljetnice. Kao trenutačno najvažniji kulturni događaj u Međimurju, ali i Hrvatskoj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec, profesor Ivan Pranjić, izdvojio je tiskanje dijela Josipa Bedekovića pavlina koji je u 18. stoljeću napisao knjigu o rodnom mjestu sv. Jeronima.

„Natale solum“ tiskana je 1752. na latinskom jeziku, no tek je u 2017. godine prevedena i izdana na hrvatskom jeziku, glavna je tema „Hrvatskog kajkavskog kolendara 2018“. U njegovom oblikovanju sudjelovalo je 87 suradnika sa 113 naslova.

Kako je tom prilikom istaknuto, sljedeća godina bit će prepuna jubilarnih obljetnica, a neke od njih bit će 100 godina pripojenja Međimurja Matici hrvatskoj i 125 godina elektrifikacije Čakovca, a u planu je tiskanje novih dijela koja će našu povijest sačuvati za buduće generacije.
 
Predstavljanju su nazočili i žipan Matija Posavec, urednica i lektorica HKK Nada Čatlaić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu Ernest Fišer te brojni predstavnici kulturnog, gospodarskog, vjerskog i političkog života.