FOTO Obilježena 64. obljetnica velike tragedije na Dravi

Nedjelja, 10.09.2017.
FOTO Obilježena 64. obljetnica velike tragedije na Dravi
Foto galerija
FOTO Obilježena 64. obljetnica velike tragedije na Dravi
U srijedu 13. rujna navršit će se 64 godine od najveće tragedije koja se dogodila na rijeci Dravi, kod Otoka, u kojoj je život izgubilo 14 mladih ljudi, većinom 17 godišnjaka, te jedna žena u sedmom mjesecu trudnoće.
 
Naime, te je nedjelje 1953. godine mještanima bilo dozvoljeno ići u sjeću šiba te je Drava bila prepuna ljudi koji su, u krcatim čamcima, oko 8 sati krenuli u sjeću. Rijeka je bila nabujala virovima od kojih je jedan povukao čamac u kojem se nalazilo 29 ljudi. Četrnaestorici Preložana vir je tog jutra odnio život, dok ih se petnaest uspjelo spasiti. Među utopljenicima je bilo najviše 17-godišnjaka te jedna žena u sedmom mjesecu trudnoće.
 
Bila je to najveća tragedija na Dravi koju pamti naš kraj. Utopili su se Ivan BožekŠtefanija BožekMagdalena KramarMijo LukačićAndrija MalekAna MikecAntun MožekIvan NovakStjepan NovakMargareta PavčecIvan SinkovićStjepan ŠestanIvan Zvornik i Đuro Zvornik.

Tijela Antuna Možeka i Ivana Zvornika nikad nisu pronađena. Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina.

U povodu 55. godišnjicu uz kapelicu svetog Huberta, između Preloga i Otoka, Grad Prelog i župa sv. Jakoba inicirali su izgradnju spomen-obilježja poginulima te su podignuti spomen-kameni u obliku dravskog vira koji je tog jutra u sebe povukao 14 mladih života. Iste godine, povodom smrti svetog pape Ivana Pavla II., preloški vjernici sa svojim župnikom, prečasnim Antunom Hoblajem, posadili su drvored lipa kao trajnu uspomenu na ove događaje.
 
Kod kapelice svetog Huberta danas je služena sveta misa, dok su kod spomen obilježja zapaljene svijeće. Brojni vjernici potom su u procesiji krenuli prema rijeci Dravi gdje je zapaljena svijeća i položeno cvijeće te odana počast žrtvama tragedije.