FOTO Diljem Međimurja odana počast zaslužnima za oslobođenje od mađarske države

Utorak, 09.01.2018.
FOTO Diljem Međimurja odana počast zaslužnima za oslobođenje od mađarske države
Foto galerija
FOTO Diljem Međimurja odana počast zaslužnima za oslobođenje od mađarske države
9. siječanj - Spomendan je oslobođenja Međimurja od mađarske države 1919. godine. Tog dana na narodnoj skupštini održanoj na Franjevačkom trugu u Čakovcu, kojoj je nazočilo oko 10 tisuća Međimuraca, donesena je Rezolucija o odcjepljenju od Mađara i pripojenju Međimurja tadašnjoj Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca. Od 2005. godine, odlukom Hrvatskog sabora, 9. siječanj obilježava se kao spomendan na rezoluciju čije je donošenje imalo značajnu ulogu u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija. Jedan od najvežnijih datuma u povijesti obilježen je diljem Međimurja odavanjem počasti onima koji su odigrali značajnu ulogu u borbi protiv mađarizacije i osamostaljenja našega kraja.
 
Na groblju u Mihovljanu položen je vijenac i zapaljene su svijeće na grobu dr. Ivanu Novaku, kao i podno spomen-ploče na njegovoj rodnoj kući u Macincu. Hrvatski književnik, političar i pravnik koji je bio jedan od organizatora vojnog oslobođenja Međimurja i Prekmurja na Badnjak 1918. godine i prvi građaniski povjerenik za Međimurje. Počast je odana i akademiku, etnomuzikologu dr. Vinku Žgancu na njegovu grobu u rodnom Vratišincu. Na groblju u Prelogu položen je vijenac i zapaljene su svijeće na posljednjem počivalištu svećenika i pisca Jurja Lajtmana.
 
-Jedan veliki datum koji mi Međimurci i pomalo sramežljivo slavimo. Uloga onih koji su se borili za to je vrlo velika, to su bili ljudi koji su imali viziju, a prije svega bili su obrazovani i intelektualci i znali su zaskočiti sve prepreke do osamostaljenja i priopjenja Međimurja matici Hrvatskoj. I zato im to nikada ne smijemo zaboraviti, pogotovo u ova vremena kada stečemo dojam da se domoljublje polako gubi. Trebamo cijeniti trebamo sovju zemlju, županiju i svoju rodnu grudu., rekao je gradonačelnik Preloga Ljubomir Klarek.
 
Uz izaslanstvo grada Preloga, Spomendan diljem Međimurja obilježila su i izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Nedelišće, saborski zastupnik Darko Horvat, međimurski vijećnici, predstavnici Policijske uprave međimurske, Matice hrvatske – ogranak Čakovec, Zrinske garde Čakovec i družbe Braća Hrvatskoga Zmaja.
 
Svečana akademija odžana je u katoličkom domu, dok je sveta misa služena u crkvi svetog Nikole Biskupa.