Europski grad sporta - titula u Međimurju ostaje i sljedeće godine

Utorak, 09.04.2019.
Čakovec - Europski grad sporta
Titula Europski grad sporta i sljedeće godine ostat će u Međimurju. Nakon Preloga (European Town of Sport) koji titulu nosi ove godine, Europski grad sporta 2020. godine bit će Čakovec (European City of Sport), odlučio je ACES.

Čakovec je u kandidaturi naglasak stavio na činjenicu da se sportom mogu baviti sve dobne i spolne skupine, da postoje i sadržaji za osobe s invaliditetom kao i da se posebna pozornost posvećuje djeci i mladima.

Priznanje je to za višegodišnji rad na području sporta, ali i poticaj da se uvođenjem novih aktivnosti i sadržaja sport podigne na višu razinu, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač simbolično na atletskoj stazi SRC-a u Mladost. Za njezinu sanaciju namijenjeno je 1,8 milijuna kuna. Izjavio je i da će pomoćni nogometni teren dobiti umjetnu travu, da je u planu izgradnja vanjskih bazena i novog teniskog centra te da je iz Proračuna u 2018. za sporta izdvojeno 10 milijuna kuna.

Da će dobivanje titule biti poticaj za još bolje rezultate sportaša, ali i za izgradnju sportske infrastrukture, izjavio je predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić. Inače, sportskim objektima na čakovečkom području upravlja gp Ekom, a direktor Miodrag Novosel izjavio je da ej sportska infrastruktura temelj sporta te kako je to bilo važno pitanje komisije ACES Europa.

Sportska 2020. godina u Čakovcu bit će obilježena brojnim aktivnostima, a kalendar će isplanirati posebno oformljena komisija.

Podsjetimo da Prelog titulu europskog grada sporta nosi u konkurenciji gradova do 10 tisuća stanovnika, a u različitim kategorijama od hrvatskih gradova titule još nose Sisak i Rab. Europskom prijestolnica sporta u 2019. je mađarska Budimpešta, dok će sljedeće godine biti španjolska Malaga.