Dejan Drabić i Međimurski informatički klub dobitnici godišnje nagrade Fust Vrančić

Srijeda, 24.10.2018.
Dejan Drabić i Međimurski informatički klub dobitnici godišnje nagrade Fust Vrančić
Foto galerija
Dejan Drabić i Međimurski informatički klub dobitnici godišnje nagrade Fust Vrančić
Dejan Drabić i Međimurski informatički klub dobitnici su godišnje nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2017. godinu. Državna nagrada dodijeljuje se za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, osobito mladih, ostvarene zapažene rezultate te popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike.  

Dejan Drabić, magistar informatike, osnivač i predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) postigao je da gotovo 150 djece pohađa devet tečajeva i radionica i sudjeluje na natjecanjima - od računalnih algoritama. Pod njegovim mentorstvom 2017. godine dva su učenika osvojila prva mjesta na Državnom natjecanju iz informatike, a potom i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Njegovi učenici osvojili su u školskoj godini 2016/2017 treće mjesto na Hrvatskome otvorenom natjecanju u informatici. Aktivan je u Međimurskome informatičkom klubu, član je Izvršnog odbora Hrvatskoga saveza informatičara i Izvršnoga odbora ZTK Međimurske županije. Dao je veliki doprinos razvoju programa tehničke kulture, posebice STEM područja u Međimurju.

Nagrade su dobitnicima dodijeljene u Hrvatskom saboru  uručili državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić i predsjednik Odbora za dodjelu Nagrade Zdenko Kovačić, a u ime Međimurskog informatičkog kluba primio ju je predsjednik Viktor Lazar.

Međimurski informatički klub (MIK) je osnovan 1998. godine s ciljem poticanja i unaprjeđivanja ukupnih aktivnosti svojih članova u informatici. Zahvaljujući postignutim rezultatima nalazi se među vodećim udrugama u Hrvatskoj. Članovi kluba sudjeluju na Hrvatskome otvorenom natjecanju iz informatike i Državnome natjecanju iz informatike, u 2017. godini postigli su više prvih, drugih i trećih mjesta. Ekipno su članovi MIK-a osvojili treće mjesto među srednjoškolskim ekipama u 2016/2017, a njihov učenik nastupio je na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i kandidirao se za hrvatsku reprezentaciju osvojivši sedmo mjesto.

Zajedno s MIS-om organizirali su tečajeve programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola u Međimurju, a Klub surađuje i s Institutom za razvoj i inovativnost mladih te sudjeluje u Croatian Makers robotičkoj ligi.