Dan Međimurske županije: Svaka kriza ujedno je i nova prilika

Četvrtak, 30.04.2020.
Dan Međimurske županije: Svaka kriza ujedno je i nova prilika
Foto galerija
Dan Međimurske županije: Svaka kriza ujedno je i nova prilika
30. travnja Dan je Međimurske županije, ujedno i Spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Svečanost obilježavanja zbog aktualne je pandemije virusa Covid-19 prvi je puta u 27 godina obilježena online obraćanjem javnosti županijskog vrha. Kod spomenika poginulim braniteljima i spomenika „Oproštaj“ unutar zidina čakovečkog Starog grada izaslanstvo Zrinske garde i Međimurske županije položilo je vijence i zapalilo svijeće.​

Predsjednik Skupštine Mladen Novak u svom je govoru kazao da su upravo te posebne okolnosti prilika da razmislimo o važnosti zajedništva i potencijalima.

- Kriza koja je zaprijetila cijelom svijetu i njegovim civilizacijskim vrijednostima još je jednom pokazala presudnu vrijednost općeg dobra, razvoja društvenih institucija i solidarnosti u kriznim situacijama. Nama u Međimurju potvrdila je da smo, ulažući u zdravstvo, socijalnu skrb, obrazovanje i logistiku, realno i dobro postavili prioritete., kazao je.

Međimurje je izraslo u uspješnu sredinu zahvaljujući marljivosti, upornosti i odlučnosti koju dijelimo s našim slavnim velikanima. Odlike su to koje su nam u današnje vrijeme potrebnije nego ikad, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U protekloj su godini realizirani su brojni projekti, a njih najviše odnosi se upravo na ulaganje u obrazovanje i zdravstvo, podsjetio je župan. No, svaka kriza, ujedno je i nova prilika, poručio je i dodao da se prilike u Međimurju iskorištavaju. Tako su u planu i brojni gospodarski, kulturni i turistički projekti kojima će se pridonijeti još većoj uspješnosti i prepoznatljivosti našega kraja.

Za sljedeću Sjednicu Skupštine Novak je najavio rebalans Proračuna u cilju pomoći gospodarstvu, ali i pojedincima pogođenima pandemijom Covid-19.