DA SE NE ZABORAVI U Varaždinu odana počast žrtvama Srebrenice

Utorak, 11.07.2017.
Da se ne zaboravi! Varaždin
Pod nazivom Da se ne zaboravi Na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu u organizaciji Bošnjačke  nacionalne manjine odana je počast žrtvama Srebrenice.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. srpnja 1995. godine tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca s područja enklave Srebrenice. Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a srpske snage zauzele su je 11. srpnja 1995 godine. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH pokolj u Srebrenici okarakterizirali su kao genocid.
 
Zamjenik varaždinskog župana  Robert Vugrin istaknuo je tom prigodom kako se srebrenička tragedija nikada ne smije zaboraviti.

„U Srebrenici se dogodio genocid, namjera agresora je bila da se istrijebi bošnjački narod i to je zlo kakvo se nikada više ne smije ponoviti. Iako je Srebrenica bila zaštićena zona, dogodio se zločin neviđenih razmjera. Na svima nama je da se ovaj dan dostojno obilježava, a na odgovornim vlastima u Bosni i Hercegovini  je da promiču toleranciju, mir i suživot.“ – poručio je Vugrin.

Uz predstavnike Bošnjačke nacionalne manjine predvođene Salkom Ivankovićem, odavanju počasti nazočio je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.