960 TISUĆA KUNA U MEĐIMURJU Ministar Kuščević: Regionalni razvoj je najvažnija karika

Srijeda, 17.05.2017.
960 TISUĆA KUNA U MEĐIMURJU Ministar Kuščević: Regionalni razvoj je najvažnija karika
Foto galerija
960 TISUĆA KUNA U MEĐIMURJU Ministar Kuščević: Regionalni razvoj je najvažnija karika
U gradskoj vijećnici u Prelogu ministar gradniteljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević potpisao je ugovore s predstavnicima međimurski gradova i općina o dodjeli sredstava kapitalne pomoći i izrade prostornih planova za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu.
 
Međimurskoj županiji temeljem prijave na javni natječaj, Ministarstvo regionalnog razvoja i prostornog uređenja, za devet projekata vrijednih 6.182.866,80 kuna odobrilo je 960 tisuća kuna i to gradovima Prelog i Mursko Središće te općinama Donji Kraljevec, Mala Subotica, Dekanovec, Sveta Marija, Podturen, Nedelišće i Donja Dubrava (2 projekta).
 

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja:
 
  • Vlada RH razumije kako je ragionalni razvoj najvažnija karika Hrvatske. Upravo nam je želja financirati najmanje jedinice lokalne samouprave kako bi i taj komunalni standard izjednačili u cijeloj Lijepoj našoj. Upravo smo potpisali ovih devet projekata vrijednosti gotovo 7,5 milijuna kuna od kojih će Ministarstvo sufinancirati milijun kuna. Napominjem da je ove godine Ministarstvo osiguralo 40 milijuna kuna za ovu namjenu, dok je godinu ranije to bilo 30 milijuna, a još prije toga samo pet milijuna kuna. Plan je povećavati iznos kako bi stvorili jednake uvjete življenja svim našim ljudima u malim sredinama i onima u velikim gradovima.

Moram spomenuti i velike projekte, poput energetske obnove koje Ministarstvo provodi pa mogu istaknuti kako u Međimurskoj županiji sufinanciramo 13 višestambenih zgrada. Projekt je vrijedan 24 milijuna kuna, a Ministarstvo sufinancira s 13 milijuna kuna. Također, projekt energetske obnove škola i vrtića, koji obuhvaća osam međimurskih škola i vrtića, ukupne je vrijednosti 28 milijuna kuna, a Ministarstvo sufinancira 16 milijuna kuna. Dakle, ulažemo u cijelu Lijepu našu, a regionalni razvoj je najvažnija karika. 


Dva projekta, u Donjem Kraljevcu i Strahonincu, odnose se na izradu prostornih planova, dok se preostali odnose na kapitalnu pomoć. 

-Grad Prelog, 150.000,00 kuna: Održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta i javne rasvjete Izgradnja prometnica i kanalizacije dijela naselja Jug u Prelogu

-Grad Mursko Središće, 150.000,00 kuna: Održavanje javnih površina Komunalna oprema - traktora sa dodatnom opremom

-Općina Sveta Marija, 60.000,00 kuna: Održavanje groblja i Sanacija grobne kuće

-Općina Dekanovec, 120.000,00 kuna: Održavanje javnih površina Rekonstrukcija dijela ulice - odvojak Florijana Andrašeca (nogostup i oborinska odvodnja)

-Općina Podturen, 120.000,00 kuna: Javna rasvjeta Rasvjeta sportskih terena u Podturnu

-Općina Donja Dubrava, 50.000,00 kuna: Održavanje javnih površina Rekonstrukcija javne površine sa parkiralištem na Trgu Republike u Donjoj Dubravi

180.000,00 kuna: Održavanje javnih površina Izgradnja pješačkih staza u Donjoj Dubravi, ulica Novembarskih žrtava

-Općina Nedelišće, 50.000,00 kuna: Održavanje javnih površina Izrada projektno tehničke dokumentacije za igradnju prometnica unutar obuhvata područja Urbanističkog uređenja Zavrtja u Nedelišću za ishođenje lokacijske dozvole