60. obljetnica nesreće na Dravi

Srijeda, 11.09.2013.
Spomen-obilježje poginulima na Dravi
Foto galerija
Spomen-kamenovi poginulima na Dravi
U petak 13. rujna navršit će se 60 godina od najveće tragedije koja se dogodila na rijeci Dravi, kod Otoka, u kojoj je život izgubilo 14 mladih ljudi, većinom 17 godišnjaka, te jedna žena u sedmom mjesecu trudnoće.

Naime, te je nedjelje 1953. godine mještanima bilo dozvoljeno ići u sjeću šiba te je Drava bila prepuna ljudi koji su, u krcatim čamcima, oko 8 sati krenuli u sjeću. Rijeka je tog jutra bila nabujala virovima od kojih je jedan povukao čamac u kojem se nalazilo 29 ljudi. Četrnaestorici Preložana vir je tog jutra odnio život, dok ih se petnaest uspjelo spasiti. Među utopljenicima je bilo najviše 17-godišnjaka te jedna žena u sedmom mjesecu trudnoće.

Bila je to najveća tragedija na Dravi koju pamti naš kraj. Utopili su se Ivan BožekŠtefanija Božek, Magdalena Kramar, Mijo Lukačić, Andrija Malek, Ana Mikec, Antun Možek, Ivan Novak, Stjepan NovakMargareta Pavčec, Ivan Sinković, Stjepan Šestan, Ivan Zvornik i Đuro Zvornik.

Tijela Antuna Možeka i Ivana Zvornika nikad nisu pronađena. Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina.

U povodu 55. godišnjicu uz kapelicu svetog Huberta, između Preloga i Otoka, Grad Prelog i župa sv. Jakoba inicirali su izgradnju spomen-obilježja poginulima te su podignuti spomen-kameni u obliku dravskog vira koji je tog jutra u sebe povukao 14 mladih života.
 

Obilježavanje 60. obljetnice


U povodu 60. obljetnice poginulih na rijeci Dravi, u nedjelju, 15. rujna, u 17 sati kod kapelice svetog Huberta, odnosno kod spomen-obilježja, monsinjor Josip Mrzljak služiti misu za poginule, a nakon toga će se pocesijom zaputiti prema rijeci Dravi gdje će zapaliti svijeću i položiti cvijeće, rekao je velečasni Antun Hoblaj za radio Studio M, te je pozvao sve stanovnike Preloga i okolice, ali i sve Međimurce, da se u nedjelju pridruže molitivi kod kapelice te tako odaju zahvalnost, poštovanje i ljubav četrnaestorici poginulih na rijeci Dravi.