21. siječnja - jubilarni Vincekov pohod po vinorodnim brežuljcima

Utorak, 09.01.2018.
Ilustracija_planinarenje
Planinarsko društvo Bundek u nedjelju, 21. siječnja, organizira jubilarni 20. Vincekov pohod po međimurskim bregima kojim će obilježiti Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.
 
Pohod po vinorodnim brežuljcima dužine oko 15 kilometara počet će u Svetom Martinu na Muri, na parkiralištu LifeClass Termi u vremenu od 8 do 9 sati. Iz Murskog Središća do Svetog Marina od 7:10 do 8:45 sati vozit će besplatni autobusi, a preporuka je da ih koriste svi koji na pohod dolaze automobilima. Iz Svetog Martina pohod će krenuti preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka, a na jednom od njih bit će održan i tradicionalni Vincekov obred. Sve će završiti u sportskoj dvorani u Murskom Središću gdje će biti održana tradicionalna planinarska veselica i tombola čija će sredstva pomoći za izdavanje monografije Društva. Vincekov pohod u trajanju od oko pet sati bit će uz brojne stanke, a startnina za odrasle iznosi 15 kuna te ne uključuje hanu i piće. Svaki sudionik za 10., 15. 20. Vincekov pohod dobit će nagradu.
 
Poslovica kaže "Na dan sv. Vinka vinogradar ide v gorice po sakomu vremenu, pa i po dežđu i po snegu". Tako će i Vincekov pohod biti održan bez obzira na vremenske uvjete. Planinari sudjeluju na vlastitu odgovornost, uz obaveznu hodačku opremu prema vremenskim uvjetima.
 
Podsjetimo da je Hrvatski planinarski savez Vincekov pohod dva puta (2010. i1016.) proglašavao je najboljom planinarskom akcijom u Hrvatskoj.