UEFA drastično kaznila Dinamo, iz Maksimira najavili žalbu

Ponedjeljak, 01.04.2019.
UEFA drastično kaznila Dinamo, iz Maksimira najavili žalbu
S dvije utakmice bez gledatelja u europskim natjecanjima Europska nogometna federacija kaznila je Dinamo.

Razlog su rasistički ispadi i bacanje predmeta na teren u prvoj utakmici osmine finala Europa lige protiv Benfice 7. ožujka u na Maksimiru, a iz zagrebačkog kluba promptno su reagirali priopćenje s pojašnjenjem kazni i najavom žalbe.

Kazna UEFA-e došla je zbog rasističkog ponašanja dijela publike, korištenja pirotehnike, bacanja predmeta u teren i blokiranih prolaza na tribinama u ranije navedenoj utakmici. Konkretan razlog za dio kazne zbog rasizma je navodno isticanje keltskog križa, zbog čega je 2013. bila kažnjena i Rijeka. Keltski križ, inače simbol kršćanstva, su na loš glas doveli  neonacisti, pa mnogo ovisi o kontekstu u kojem je istaknut.

U praksi, Dinamo će u nadolazećoj sezoni prvu domaću utakmicu u Europi, susret drugog pretkola Lige prvaka, igrati pred praznim tribinama. Druga utakmica bez gledatelja je uvjetna, s rokom kušnje od dvije godine.

Osim toga Dinamo će platiti 20 tisuća eura zbog rasizma te još 47 tisuća zbog preostala tri prekršaja, ukupno 67 tisuća eura.

Iz Maksimira su priopćili da će uložiti žalbu na dio kazne o zatvaranju tribina za gledatelje "vodeći se određenom argumentacijom" te će " pokušati uvjeriti disciplinska tijela UEFA-e da ublaže taj dio kazne". Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Ovim putem obavještavamo javnost i navijače o tome da je GNK Dinamo zaprimio dvije kazne UEFA-e.

Jedna se kazna odnosi na utakmicu FC Viktoria - GNK Dinamo, za koju je klub kažnjen iznosom od 10.000,00 Eura i jednom utakmicom za koju je Dinamu zabranjena prodaja ulaznica vlastitim navijačima (navijačima Dinama) za prvo gostovanje u UEFA natjecanju.

Druga kazna odnosi se na utakmicu GNK Dinamo - Benfica SL za koju je klub kažnjen za upotrebu pirotehnike, blokirane stepenice i rasističko ponašanje. Novčani dio kazne iznosi 67.000,00 Eura te smo kažnjeni i tako da Dinamo prvu iduću domaću UEFA utakmicu igra bez gledatelja. Uz to još jedna utakmica kazne pred praznim tribinama bit će aktivirana ako u razdoblju od dvije godine naši navijači ponove rasističko ponašanje.

U odnosu na dio kazne kojim se zatvara stadion za gledatelje, GNK Dinamo je poduzeo pravne korake te ćemo u žalbenom postupku, vodeći se određenom argumentacijom, pokušati uvjeriti disciplinska tijela UEFA-e da ublaže taj dio kazne.

O rezultatima žalbenog postupka, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost i navijače, piše Dinamo.