HNS: Prva opcija je nastavak natjecanja sredinom svibnja, odluka do 20. travnja

Utorak, 07.04.2020.
Foto: Željka Švenda
Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) usvojio je izmjene kalendara natjecanja u Prvoj i Drugoj HNL te Hrvatskom kupu koje uključuju tri opcije za nastavak prvenstva.

Prema tome, u spomenutim ligama natjecanje se nastavlja najranije 16.svibnja, odnosno 23. svibnja, a posljednja opcija za nastavak predlaže datum 13. lipnja 2020. godine. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, IO će posebnom odlukom utvrditi koja će se inačica izmjene kalendara natjecanja primijeniti.

Prema preporuci UEFA-e, rukovodstvo HNS-a razmotrilo je sve opcije u kalendaru kako bi se omogućio uspješan završetak natjecateljske godine. S obzirom na to da je daljnji tijek pandemije koronavirusa nepredvidiv, IO je usvojio tri inačice izmjene kalendara, a s kojima je suglasan i Središnji državni ured za sport.

U prvoj opciji početak natjecanja u 1. HNL je 16. svibnja, a u 2. HNL 23. svibnja, a u obje lige završetak natjecanja 18.srpnja. Dozvoli li epidemiološka situacija nastavak natjecanja prema ovoj opciji, HNS će objaviti do 20. travnja.

U drugoj opciji natjecanje u 1. HNL i 2 HNL nastavlja se 30. lipnja, a završetak će biti 25. srpnja. Dozvoli li epidemiološka situacija nastavak natjecanja prema ovoj opciji, HNS će to objaviti do 4. svibnja.

Posljednja, treća opcija, predviđa početak natjecanja u 1. HNL i 2. HNL 13. lipnja, a završetak natjecanja u Prvoj ligi 1. kolovoza, a u Drugoj ligi dan kasnije. Za nastavak natjecanja po ovoj odluci, HNS će objaviti najkasnije do 18. svibnja.

Predložene opcije kalendara sa svim terminima natjecanja, uključujući polufinale i finale Hrvatskog kupa.

Izvršni odbor je sukladno preporuci Uefe produžio sve rokove vezane za odlučivanje o izdavanju licence te su stoga učinjene izmjene i dopune Pravilnika o licenciranju klubova HNS-a. Prema tome, novi rok za Odluku u prvom stupnju je 15. svibnja 2020., Dostava odluke prvog stupnja: 20. svibnja 2020., rok za žalbu je 28. svibnja 2020., Konačna odluka o izdavanju licence je do 15. lipnja 2020., Konačna odluka o odbijanju licence do 15. lipnja 2020., a Dostava popisa licenciranih tražitelja licence do 20. lipnja 2020.

Prema preporuci Uefe, u ovogodišnjem postupku licenciranja neće se primjenjivati kriterij F.05 "Budući financijski podaci" (članci 35-40. Pravilnika).