HNS donio odluku: Nastavak Kupa i Prve HNL, kraj sezone za sve niže lige

Srijeda, 06.05.2020.
Foto: Željka Švenda
Utakmicama polufinala Hrvatskog kupa 30. svibnja bit će nastavljena nogometna sezona koja je u ožujku prekinuta zbog epidemije COVID-19, početkom lipnja trebalo bi biti nastavljeno natjecanje u 1. HNL, no za sve ostale lige sezona je završila, odlučio je Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.
 
Nakon jučerašnjeg sastanka tajnika Središnjeg državnog ureda za šport, Tomislava Družaka, s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predloženi su datumi za mjere popuštanja u sektoru sporta. Tako se mjere popuštanja koje se tiču trenažnih procesa odnose na razdoblje od sljedeća dva tjedna, dok se mogućnost održavanja natjecanja predviđa za kraj svibnja i početak lipnja.

Sukladno epidemiološkoj situaciji u zemlji, konačno odobrenje za nastavak natjecanja po preporuci HZJZ-a donijet će Stožer za civilnu zaštitu RH, priopćio je HNS.
 
Navode kako se očekuje da će predložene datume potvrditi i Nacionalni stožer civilne zaštite, a IO HNS-a je promiijenio svoju odluku od 7. travnja te odlučio kako će nogometna sezona biti nastavljena 30. i 31. svibnja utakmicama polufinala Hrvatskog kupa, dok bi tjedan dana kasnije, 6. lipnja, bilo nastavljeno natjecanje u Hrvatski Telekom Prvoj ligi. Sve utakmice bile bi odigrane bez prisustva gledatelja.

Finale Hrvatskog kupa prema prijašnjem planu bilo bi odigrano 1. kolovoza.
 
Druga HNL i Treće HNL te ostale niže lige neće nastaviti s natjecanjem u sezoni 2019./20., kao ni natjecanja u svim mlađim uzrasnim kategorijama.
 
IO će naknadno donijeti odluke o eventualnom nastavku natjecanja u 1. HNLŽ te 1. HMNL, kao i ostale nužne odluke koje se tiču svih natjecanja pod ingerencijom HNS-a, o čemu će klubovi i javnost biti pravodobno obaviješteni.
 
Također, HNS će, sukladno preporukama HZJZ-a, donijeti obvezujuće upute za klubove uoči nastavka natjecanja, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje igrača i svih nogometnih aktera, stoji u priopćenju.