Peta obljetnica smrti legendarnog trogirskog slavuja Vinka Coce

Petak, 26.10.2018.
Vinko Coce
Foto: scradona | U subotu će biti navršeno pet godina od preranog odlaska Vinka Coce, legendarnog trogirskog pjevača i hrvatskog tenora. Njegov doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini je neupitan, a njegove pjesme su i dalje standardni dio naše glazbene svakodnevice.
 
Legendarni Vinko Coce (r. 22.12.1954.) prve glazbene korake napravio je već u trinaestoj godini života, a s petnaest godina nastupao je kao tenor u vokalnom kvintetu Mali kanti. Trogirski slavuj uvijek je bio zaštitni znak klapske pjesme, punih 40 godina radio je s kultnom klapom Trogir. Godine 1991. započinje razdoblje njegove karijere samostalnog pjevača zabavne glazbe. S vremenom počinje njegova bliska suradnja s Nenadom Ninčevićem i Joškom Banovom, nakon čega dolazi i prvi estradni uspjeh s prvim albumom snimljenim 1993. na kojem pjeva nekoliko zapaženih hitova. 
 
Desetogodišnje razdoblje samostalnog djelovanja rezultiralo je brojnim uspjesima što mu je na nacionalnoj estradnoj sceni osiguralo eminentnu poziciju izvođača dosljednog u odabiru i interpretaciji glazbenog djela. Neke od njegovih najznačajnijih pjesama su antologijske izvedbe poput nenadmašne "Ribari", "Vilo moja", "More li", "Mirno spavaj, ružo moja", "Da je meni s tobom kroz Pasike""Sićaš, li se di  Lungomare" i “Kad umren umotan u bilo”.

Neka od njegovih najvećih priznanja su Grand Prix Splitskog festival koju je dobio 1993. godine za interpretaciju pjesme "Sićaš li se, Lungomare", dok zajedno s klapom Trogir 1998. godine dobiva Porina za najbolji album folklorne glazbe. Vrhunac svoje impresivne karijere doživio je velikim koncertom Vinko Coce i prijatelji u kolovozu 2008. godine na prepunom Poljudu.
 
Višemjesečnu borbu s dijabetesom i povišenim krvnih tlakom, Coce je izgubio 27. listopada 2013. godine, a na njegovom ispraćaju bilo je više od deset tisuća ljudi. Posljednji album koji nam je ostavio prije svog odlaska bio je “Morska svitanja”, a ove godine izdan je spot za njegou posljednju pjesmu koju je snimio s klapom Sv. Juraj – HRM „Težačka duša“.
 
Vinko Coce bio je jedan od najvećih tenora ovih prostora i najvećih pjevača zabavne glazbe što potvrđuje i Porin za životno djelo koje je posmrtno dobio 2014. godine. U njegovu čast prijatelji su otpjevali puno snažnih, emotivnih pjesama od kojih se izdvaja “Vidi li se šta odozgar” Tedija Spalata, a koju potpisuje Nenad Ninčević, autor navećih Cocinih hitova.