KMD17 Dirigent orkestra Valentino Škvorc o novostima: Cimbala savršeno pašu uz tambure

Ponedjeljak, 22.05.2017.
KMD17 Dirigent orkestra Valentino Škvorc o novostima: Cimbala savršeno pašu uz tambure
Foto galerija
KMD17 Dirigent orkestra Valentino Škvorc o novostima: Cimbala savršeno pašu uz tambure
Festival tamburaške i narodne glazbe kajkavskog govornog područja Kre Mure i Drove (KMD) bit će održan u petak, 2. lipnja u Prelogu.
 
14. po redu festival donosi večer retrospektive uz ukupno 20 pjesama. Novih, autorskih pjesama premijerno će biti izvedeno 11, a sve one pomno su odabrane putem javnog natječaja od strane stručnog festivalskog žirija. Devet pjesama, koje su zaljubljenicima u kajkavsku glazbu vrlo dobro znane, pak donosimo u potpuno novom aranžmanu.
 
Pjesme su već neizostavni dio glazbenog programa na frekvenciji Studija M. Kao i prethodnih godina, svakodnevno do večeri Festivala donosimo intervjue s izvođačima, tekstopiscima, aranžerima, skladateljima i svima onima koji su važna karika ove jedinstvene glazbene večeri.
 
Tradicionalno, soliste će i ove godine pratiti festivalski orkestar kojeg čine članovi TS Frikovi i KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica. Predstavljanja u eteru stoga smo otvorili uz Valentina Škvorca, dirigenta festivalskog orkestra, s kojim se uvijek rado prisjetimo njihovih početaka na Festivalu.

„Većina tamburaša koji sada sviraju svoje prve korake i nastupe napravili na ovom Festivalu, pa i ja zajedno s njima. Tada je to nama značilo odrastanje u glazbi, uz Festival smo se usavršavali i bili sve bolji i bolji. Zato nam je uvijek lijepo nastupiti tu i biti pratnja svim izvođačima jer možemo reći da nas uz Festival vežu i naši počeci bavljenja glazbom.“ – prisjetio se Valentino.
 
Kao dugugodišnjem dirigentu festivalskog orkestra, Valentinu je pripala i čast slušateljima otkriti i novost 14. festivala Kre Mure i Drove, a to su cimbala, žičani glazbeni instrument.
 
Svake godine isprobavamo nešto novo, podižemo Festival na jednu višu razinu. Prošle godine smo uz tamburaše ubacili tenor, trombon i trubu, a ove godine mješamo s klarinetom, no najveća novost su cimbale. Možda smo ih malo i neopravdano izostavili proteklih godina, ali sada smo to nadoknadili i mogu reći  da cimbale našim izvornim međimurskim pjesmama daju poseban žar. Jako sam zadovoljan kako savršeno pašu uz tambure.“ – zadovoljno kaže naš dirigent festivalskog orkestra KMD, Valentino Škvorc.
 
Cijeli intervju poslušajte i u reprizi emisije na 98.8 FM, a novo predstavljanje uz Josipa Sanjkovića Mitricu već u 17.00 sati! Za sve novosti, najave i informacije pratite nas na internetskim stranicama i putem Facebooka.


Organizator i sponzori i ove su godine zajedničkim snagama svim posjetiteljima omogućili besplatan ulaz!