FOTO 15. festival Kre Mure i Drove: večer glazbe, sjećanja i tradicije

Nedjelja, 27.05.2018.
FOTO 15. festival Kre Mure i Drove: večer glazbe, sjećanja i tradicije
Foto galerija
Kre Mure i Drove 2018
Tradicionalni festival Kre Mure i Drove, petnaesti po redu održan je u petak u sportskoj dvorani OŠ Prelog u organizaciji Studija M i uz podršku brojnih sponzora!

Nakon dvije godine, program festivala autorske tamburaške i narodne glazbe kajkavskog govornog područja vratio se u dobro poznatu dvoranu iz koje je sve krenulo, sada već davne 2004. godine! Počelo je kao želja za očuvanjem naše tradicije i drage nam rečke 'kaj', a s ponosom možemo reći da je preraslo u tradiciju koja je okupila izvođače i vjernu publiku iz Međimurja, Podravine, Zagorja, Prigorja, a iznjedrila više stotina pjesama.


Večer uspomena i sjećanja

Petnaesti festival Kre Mure i Drove bila je večer sjećanja na godine iza nas, a kroz koju nas vodili Mirjana Švenda i Željko Sokač. Zajedno smo odslušali 16 odabranih pjesama s dosadašnjih festivala, a na trenutke s pozornice, ali i one iza kulisa, podsjećale su nas brojne fotografije koje su se izmjenjivale na velikom platnu postavljenom uz pozornicu.  
 
Na jedinstvenoj cvjetnoj pozornici, na kojoj su posebnu pozornost 'ukrali' suncokreti u simboličnoj brojci 15, pjevali su redom: Rajko Suhodolčan, Emina Grahovec, Željko Grozaj, Mario Mustač, Zlatko Bacinger, Božidar Brajković, Rahela Žižek, Filip Hozjak,Marko Košutić.TS Sinovi Međimurja, Svirci, Martin Srpak, Josip Šavora-Doda, Josip Sanjković-Mitrica, Juraj Galian, Julijana Kočila, Danijel Škvorc, Tino Jelenić i TS Kumovi, a koji su pratili i neke soliste. Tradicionalno, većinu pjevača pratio je festivalski orkestar TS Frikovi pod vodstvom dirigenta Valentina Škvorca. Gost iznenađenja bio je Mladen Medak-Gaga.

Nakon retrospektive, drugi dio večeri uz četiri tradicionalne međimurske skladbe, bila je prigoda da se svi zajedno prisjetimo naše najveće čuvarice međimurske popevke, Elizabete Toplek - Tete Lize. Jer, bio je ovo prvi Festival bez naše drage Tete Lize koja je Festival podržavala od samog početka, puno puta nam je pjevala, a gotovo na svakom bila u publici.


Najslušanije #KMD17
 
Na samom kraju dodijelili smo i nagradu za najslušaniju pjesmu – Kaj pak mi moreju, a Josipu Sanjkoviću-Mitrici uručili su je zamjenik gradonačelnika Preloga Zdravko Kvakan, u ime Grada kao generalnog pokrovitelja, i g. Andrija Tomašek, direktor tvrtke Kabel-Mont Domašinec kao generalni sponzora Festivala.

Najslušanije pjesme s festivala Kre Mure i Drove 2017.:
1. Kaj pak mi moreju - Josip Sanjković-Mitrica
2. Tebi Drova bom povedal - Saša Štefić-Sale
3. Ne morem ja bez tebe - Rajko Suhodolčan i klapa Bistrica

[VIDEO] Kaj pak mi moreju - najslušanija pjesma sa 14. festivala Kre Mure i Drove 
 
Zajedničkim snagama sa sponzorima i ove smo godine brojnim posjetiteljima omogućili besplatan ulaz, a Festival je dolaskom podržao i predsjednik Programskog vijeća HRT-a dr.sc. Zdravko Kedžo.

Generalni pokrovitelj: Grad Prelog
Generalni sponzor: Kabel-Mont Domašinec