[O, MLADOSTI MOJA] Prvomajske mojge v Priloko

Subota, 30.04.2016.
[O, MLADOSTI MOJA] Prvomajske mojge v Priloko
Foto galerija
[O, MLADOSTI MOJA] Prvomajske mojge v Priloko
U Kapljici smo jutros, uz dobru jutarnju kapljicu, okupili raspoloženu ekipu koja nam je otkrila tradiciju postavljanja „mojgi“ u Prelogu. Naš Željko okupio je tri Priločance u najboljim godinama, domaćina Josipa Zvonareka, Kristijana Štampara i Božidara Otu.
 
Mojga pri Kapljici uoči 1. Maja postavlja se već 14 godina, a za našeg domaćina ona simbolizira dolazak toplog maja i buđenja prirode.  Ipak, kaže,  kako ne ulaze previše u simboliku već mojge postavljaju radi druženja i zabave, a onda je, usput, dodao: „Mi imamo najveću mojgu, a kvalitetu nećemo komentirati iako suparnici vele da nije kvalitetno drvo jer imamo jegjeda.“
 
I tako je naša priča poprimila natjecateljsku notu! Nadovezao se i naš drugi sugovornik, Kristijan. „Naša mojga najduže postoji u Prelogu. A imamo i dvije jer je obitelj tolko velika da nam je jedna premalo. I jedna je „črna jalsa“, a naši protivnici postavljaju druga koja su neprimjerena.“
 
E, pa, dragi naši, vjerujemo da ste i sami shvatili, ali da naglasimo: kod postavljanja mojge nije bitna samo visina, već i kvaliteta drva. No, što se visine tiče, izgleda da se ipak postoji gornja granica kod čijeg prelaska treba poštivati i neke dodatne propise.
 
Naime, prije nekoliko godina Kapljicu je posjetio predstavnik resornog ministarstva zbog – previsoke mojge. Pitate se kako su riješili problem? Saznajte u nastavku…
 
„Naš pilot iz Preloga Slavko Markač došao je s dozvolom Ministarstva prometa i veza jer smo promašili visinu od 20 metara i onda smo je morali obilježiti s treptajućim svijetlom. I onda onima koji nemaju tu visinu je puno lakše“, rekao je uz smijeh Zvonarek.
 
Zanimljivo, zar ne? Ali to nije sve!
 
Mojgu je potrebno i ukrasiti. A kako kažu naši sugovornici, taj dio prepuštaju kreativnom ženskom dijelu, no jedno ipak ostaje tradicija. „Gore mora biti flaša crnog vina. Naš Franjo Stančin, najstariji u ulici, daje te dvije flaše koje vežemo skupa i to se zna da mora biti njegovo.“
 
Uz postavljanje mojge, nezaobilazno je kuhanje graha, kaže naš treći sugovornik poznatiji kao Božo, a godina postavljanja popraćene su raznim natjecateljskim igrama koje potraju do ranih jutarnjih sati na sam Praznik rada, a kada pak kreće nezobilazna budnica.
 
Tradicija postavljanja mojgi u Prelogu, doznajemo, seže i do II. Svjetskog rata. No, iako su se naši sugovornici složili da se očuvala samo u Prelogu, s njima se nisu složili slušatelji na 98.8 FM pa su nam tako potvrdili da tradicija postoji i u Draškovcu. A kaj vi velite? Postoji li u vašem mjestu tradicija postavljanja mojgi?

Bilo kako bilo, natjecateljski duh je prisutan no, u današnjem užurbanom svijetu, najbitniji su druženje i zabava, složni su naši sugovornici.

A znate, ima još nekaj u svemu tome… Jeste li se u međuvremenu zapitali gdje naši sugovornici pronalaze mojgu?  Mi jesmo, pitali smo ih, i otkrili su nam. „Jedne godine smo imali probleme prilikom pronalaska jer se taman vlasnik pojavil, ali smo mu dali malo graha i vina i posle je se bilo v redo.“, rekao nam je jedan od naših sugovornika i dobro nasmijao sve prisutne.
 
Sličnim dogodovštinama pohvalio se preostali dvojac, zato, ako smo vam i otkrili puno, još više „rečenog“ ostaje u našoj emisiji, uz nezaobilaznu dozu smijeha, pa ako ste propustili emsiiju uživo, REPRIZU poslušajte sutra u jutarnjim satima. Ako pak vam je prerano, još jednu priliku imat ćete u utorak,  3. svibnja, od 20:00 sati.


ZAKLJUČENA SEZONA

Dragi naši slušatelji, emisijom iz Kapljice o postavljanju mojgi u Prelogu, ujedno 16. po redu od početka 2015. godine, zaključili smo proljetnu sezonu emisije O, mladosti moja.

Jesensku sezonu otvaramo početkom rujna, a do tada, na našoj frekvenciji, prisjetit ćemo se raznih zgoda i nezgoda iz mladosti dragih sugovornika koji su nas ugostili ove sezone. Priče vrijedne spomena i očuvanja, stoga i ovim putem hvala našim dragim sugovornicima koji su bili hrabri i podijelili ih s nama i našim slušateljima!

A znate li vi nekog tko bi nam želio ispričati priču o svojoj mladosti, javite nam na mail: radio@studiom.hr ili na broj 040/655-510

Do jeseni i novih zgoda u emisiji O, mladost moja šaljemo vam lijepe pozdrave! :)