[ON AIR] Dr.sc.Ante Nazor i umirovljeni general Željko Sačić o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku

Četvrtak, 17.11.2016.
Vukovar je moja Hrvatska
Video
[ON AIR] Dr.sc.Ante Nazor i umirovljeni general Željko Sačić o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku
Večer je uoči 25. obljetnice pada Vukovara i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U programu Studija M od 20:00 sati poslušajte predavanje Velikosrpska agresija na Hrvatsku održanom u preloškom Domu kulture.
 
Govorili su dr. Ante Nazor hrvatski povjesničar i branitelj, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog centra u Zagrebu i Željko Sačić ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP RH, umirovljeni general bojnik.
 
Kako je nastala Republika Hrvatska, kako je krenula agresija na Hrvatsku, kako su nastale Antiteroristička jedinica Lučko, Prva Gardijska brigada i Zbor narodne garde.
 
„Uvijek volim reći da je to najsjajnije razdoblje Hrvatske povijesti kada se u obzir uzme kakve su bile okolnosti u kojima se Hrvatska stvarala. Uvijek je važno znati da je nesrazmjer u materijalno-tehničkim sredstvima, dakle u naoružanju, bio ogroman i u takvim uvjetima obraniti se, a onda i osloboditi svoju domovinu samostalno, to je zaista podvig. To je čudo i na to možemo biti ponosni!

I danas u Hrvatskoj postoje oni kojima nije jasno što se događalo tada u Hrvatskoja pa kažu da je to bio građanski rat, a nije bio! To je bila klasičan agresija, rat za teritorij. Cilj Srba u Hrvatskoj, dijela Srba koji su se pobunili jer nikada nećemo generalizirati, nije bila promjena vlasti. Cilj je bio da se dio teritorija Republike Hrvatske izdvoji i pripoji Republici Srbiji. I tu je točka.

Vrlo je jasno da je riječ o jednom imeprijalnom pothvatu s kojim se htjela stvoriti Velika Srbija, a mi kontinuitet jedne takve politike, zovemo je velikosrpska politika, možemo pratiti još od 19. stoljeća. “ – rekao je između ostalog dr. Nazor.

Željko Sačić ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP Republike Hrvatske govorio je o ulozi snaga MUP-a u obrani Hrvatske: „Snage MUP-a su bile jedina okosnica i jedine su pružale otpor do sredine 1991. godine velikosrpskoj agresiji. Tu smo pretrpili najveće udare i to je došlo do okupacije jedne trećine Hrvatske. (…)“

U Vukovaru i Škabrnji sutra će biti obilježeni teški dan iz 1991. godine, dani naše povijesti koje ne možemo i ne smijemo zaboraviti. Diljem Hrvatske bit će zapaljene svijeće, zapalimo ih i mi, zahvalimo i odajmo počast onima koji su svoje živote dali za Domovinu u kojoj mi danas slobodno živimo.Velikosrpska agresija na Hrvatsku bila je tema predavanja koje je krajem listopada održano u Domu kulture Grada Preloga u organizaciji Udruge HVIDRA Prelog, a poslušajte ga večeras od 20:00 sati na frekvenciji Studija M