Povećan broj smrtno stradalih, policija najavila pojačane kontrole

Ponedjeljak, 29.10.2018.
Policija
Na međimurskim prometnicama proteklog vikenda dogodilo se šest prometnih nesreća, dvije su osobne smrtno stradale, a tri su lakše ozlijeđene. Dva vozača sudionika nesreća bila su u alkoholiziranom stanju, a najveću koncentraciju imao je 24-godišnjak od 1,85 promila.

Za nesreću u kojoj su u nedjelju poginuli 27-godišnjakinja i 31-godišnjak policija podnosi prijavu protiv 52-godišnji vozač teretnog vozila križevačkih registarskih znaka koji je zbog neprilagođene brzine u zavoju naletio na unesrećene koji su se nalazili na cesti uz vozilo koje je bilo zaustavljeno na prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera.

U 2018. na našim prometnicama smrtno je stradalo 10 osoba, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 4 osobe više. Najveći uzroci nesreća sa najtežnim stradavanjima su alkool i brzina. Zbog pogoršanja stanja sigurnosti policija je najavila svakodnevne dnevne i noćne ophodnje, a pomoći će i policija iz susjednih policijskih postaja s takozvanim presretačima.

Rezultati akcije

Molbilni tim PU Međimurske od 26 do 28. listopada provodio je pojačane aktivnosti te utvrdio ukupno 69 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol. Jedan prekršaj u količini do 0,5 promila, čak deset prekršaja od 0,5 do 1 promil, a po pet prekršaja u količinama od 1 do 1,5 promil te iznad 1,5 promil.

Najveća količina od 2,62  promila utvrđena je kod vozača rođenog 1991. u subotu u Čakovcu 20 minuta iza ponoći. Uhićena je i vozačica rođena 1984. godine s područja općine Pribislavec koja je vozila s 1,39 promila i u vrijeme zabrane upravljanja vozilom.

Na varaždinskim prometnicama dogodilo se 18 prometnih nesreća i to 3 prometne  nesreće s ozlijeđenim osobama. U kontroli prometa  utvrđena su 232 prekršaja – 112 brzina, 17 alkohol i odbijanje alkotestiranja.

U subotu prijepodne u Varaždinu u ulici Gustava Krkleca 39-godišnjak vozio je s 2.39 promila alkohola u krvi te naletio na zaustavljeno vozilo u koloni kojim je upravljala 40-godišnjakinja. U nesreći vozčila je lake ozlijeđena. Policija je vozača privela i zadržala do prestanka djelovanja alkohola.

U subotu oko 10.45 sati u Štefancu 75-godišnjak zbog neprilagođene brzine udario je u vozilo kojim je ispred njega upravljao 40-godišnjak, a koji se zaustavio na kolniku. U prometnoj su nesreći ozlijeđeni vozača i 59-godišnja putnica.

Jučer oko 1.25 sati u Mostečkoj ulici u Varaždin Bregu 22-godišnjak zbog nekretanja sredinom obilježene prometne trake vozilom je sletio s ceste i udario u drvo. Ozlijeđeni su vozač i 27-godišnji putnik. Medicinska im je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, gdje su zadržani na liječenju.