[FOTO] Tradicionalni festival Kre Mure i Drove 2015.

Nedjelja, 07.06.2015.
[FOTO] Tradicionalni festival Kre Mure i Drove 2015.
Foto galerija
[FOTO] Tradicionalni festival Kre Mure i Drove 2015.
U školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog održan je 12. festival tamburaške i narodne glazbe kajkavskog govornog područja „Kre Mure i Drove“.

U prepunoj dvorani glazbena večer trajala je gotovo dva sata, a 19 izvođača predstavilo se publici s po jednom novom, autorskom pjesmom. Osim glazbenika s područja Međimurske, Koprivničke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, na festivalu su ove godine po prvi puta nastupili i gradišćanski Hrvati iz Petrovog Sela u Mađarskoj.
 

Kre Mure i Drove 2015: Pjesme i izvođači


Na ovogodišnjoj večeri dodijeljene su nagrade najslušanijim pjesmama na radio valovima Studija M u 2014. godini, a završnu notu, kao mali koncert iznenađenja, pripremio je Rajko Suhodolčan.

Nagrađene pjesme:

1. Zanišite se jalše – Željko Grozaj uz TS Frikovi
(Martin Srpak – R.Jukić – Studio M)

2. Otpri mati lesu – Stjepan Jeršek Štef uz TS Frikovi
(Aleksandar Homoky – Nedo Zuban – Aleksandar Homoky)

3. Lepša od jezero gemišti – TS Jezero Meštri
(Zlatko Bacinger – Sanja Bacinger/Zlatko Bacinger – Zlatko Bacinger)


TRADICIJA FESTIVALA

Od prvog festivala Kre Mure i Drave 2004. godine, održano je ukupno 15 večeri festivala, od čega 11 tamburaških i četiri elektro večeri. Sam festival je od velikog značaja za kajkavski kraj i njegovanje kulturne baštine, a da je tome tako, svake godine potvrđuje i velik odaziv posjetitelja. Ono za što još možemo reći da predstavlja priznanje za postignuti rejting jest da Festival od samog početka prati i ekipa Hrvatskog radija, 1. programa, redakcija narodne glazbe, koji njeguju upravo projekte vezane uz očuvanje hrvatske baštine.

Autori tekstova pjesama, s kajkavskog su područja i različitih su naraštaja. Autori glazbe i aranžmana, akademski su obrazovani glazbenici koji poznaju kulturu i običaje sjeverozapadne Hrvatske. Izvođači i pjevači festivala, također su s kajkavskog govornog područja, ljudi koji godinama žive s ovim govorom, kulturom i običajima.

Do same ideje festivala došlo je radijskom emisijom Kre Mure i Drave radija Studio M, koja se snimala uživo na terenu. „Nakon dvije godine emitiranja emisije uvidjeli smo da postoji potreba za stvaranjem novih autorskih pjesama na dijalektu i tako je nastala ideja da se emisija transformira u festival.“rekao je direktor festivala Željko Švenda.

Do festivala Kre Mure i Drove međimurski su se glazbenici predstavljali na festivalima prek Drove. „Željeli smo izgraditi manifestaciju kojom ćemo njegovati naslijeđe našeg kraja i stvarati nove glazbene vrijednosti. Bili smo u potpunosti svjesni težine projekta. Ovakva manifestacija ne može opstati ako organizator očekuje da izvođači donesu finalne master snimke već je potrebno imati vlastiti studio za produkciju ili pak financirati snimanje u nekom od najbližih studija za produkciju glazbe. Odlučili smo se za opremanje vlastitog studija, jer smo već tada imali i znanje i veći dio potrebne tehnike. Sve kockice smo posložili i 12. travnja 2004. godine održan je prvi festival pod nazivom „Kre Mure i Drave“.

Jedan od 'krivaca' za ideju festivala je i Stjepan Novak-Pišta iz TS Sinovi Međimurja. "Festival je prilika da se mi, glazbenici, promoviramo, da naš autorski rad bude zabilježen te da ostane za buduća vremena. Neke od tih pjesmama sigurno će ostati trajno prepoznatljive, kao što je recimo pjesma 'Tu je raj'." - rekao je Novak.

Od 2009. godine u nazivu festivala Drava je preimenovana u Drovu.Takav je izgovor našeg kraja, a ovo i jest festival kajkavskog narječja. Kroz ovih dvanaest godina proizveli smo više od 400 pjesama koje se svakodnevno vrte na radijskim postajama i vrlo su prihvaćene od strane domaće publike, a i mnogih kajkavaca koji žive izvan granica Hrvatske.rekao je Švenda.

Da je potrebno njegovati naš dragi kaj slaže se i Zlatko Bacinger iz TS Jezero Meštri. "Međimurec ima puno toga za reči, a najbolje to more povedati na kajkavštini i, zbog toga, mislim da festival svake godine biva sve bolji." - ističe Bacinger, a Željko Grozaj u razgovoru za Studio M dodao je - "Kajkavska reč je meni u srcu i ono kaj budem njegoval dok god budem mogel."

Festival su od samog početka podržavali mnogi glazbenici, a uz njega su stasale i nove generacije glazbenika. "Mogu reći da sam ja odrastao uz festival Kre Mure i Drove. Kad sam prvi puta nastupio, moj instrument berda (bajs) bio je veći od mene", rekao je kroz smijeh dirigent festivalskog orkestra, Valentino Škvorc, te dodao "Bilo je puno treme zbog nastupa pred punom dvoranom, no svaka godina donijela je nova iskustva i mislim da me s jedne strane ovaj festival i oblikovao u tamburaša kakav sam danas."


RIJEČ ORAGANIZATORA - RADIO STUDIO M

I ove godine svi zajedno napunili smo dvoranu i veliko hvala svima koji ste došli, hvala i onima koji su nas slušali na 98.8MHz, hvala i svim sponzorima koji su i ove godine omogućili posjetiteljima besplatan ulaz i, naravno, hvala svim izvođačima, tekstopiscima i skladateljima!

Veliko hvala svima i vidimo se na  13. festivalu  Kre Mure i Drove 2016. godine!

Kre Mure i Drove 2015: Sponzori

Generalni pokrovitelj: Grad Prelog
Generalni sponzor: Kabel-Mont Domašinec

Sponzori: Cvjetni atelier i trgovina Magnolia Domašinec, Međimurje plin, Progreso Grupa, Lepoglavec Goričan, Komet Prelog, Kosec Prelog, KMK Zib Sveti Križ, Tehnix Donji Kraljevec, Dom za starije i nemoćne Strahija Hodošan, Međimurje PMP, Domet Prelog, Mjernik Prelog, Čišćenje Draksar Novakovec, HURIN (Hrvatska udruga radija i novina) te općine: Dekanovec, Orehovica, Mala Subotica, Podturen i Donji Vidovec.