STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Preminuo Rajko Dujmić

Rajko Dujmić (Foto: Arhiva Porin)

Rajko Dujmić preminuo je od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći prošloga tjedna.


“Nažalost, naš Rajko Dujmić izgubio je bitku. Iskrena, duboka sućut svim članovima obitelji, prijateljima, kolegama i štovateljima njegova glazbenog opusa, jednog od najbogatijih i najutjecajnijih u našoj popularnoj glazbi proteklih desetljeća. Uskoro objavljujemo više informacija”, objavilo je danas Hrvatsko društvo skladatelja.

Rajko Dujmić (Foto: Arhiva Porin)
Rajko Dujmić (Foto: Arhiva Porin)

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa benda Novi Fosili iza sebe je ostavio neke od najvećih hitova s domaće scene, poput Rock me, Mangup, Ja sam za ples,  Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača, a zajedno sa Zrinkom Tutićem napisao je i popularnu domoljubnu pjesmu Moja domovina.

Rajko Dujmić danas je podlijegao ozljedama koje je zadobio kada je kod Ravne Gore izgubio nadzor nad vozilom i sletio u provaliju nekon čega je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra.

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski i na Pedagoškoj akademiji, a klavijature je počeo svirati u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klani Zlatni akordi.

Od 1978. do 1990. intenzivno je radio s grupom Novi fosili s kojom je imao milijunske naklade nosača zvuka i brojne glazbene hitove. Istovremeno je radio i s grupama Srebrna krila i Riva, s kojom je ostvario pobjedu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine.

Osvojio je mnoge festivalske nagrade, dva puta nagradu “Zlatna ptica” za najvišu nakladu prodanih nosača zvuka, “Porin” za životno djelo 2013., a bio je i pobjednik na više domaćih i inozemnih festivala. Surađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a ostvario je i kantautorske projekte.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.