STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

FOTO: Ivo Dunat (Klikam Studio)

Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je u 77. godini života nakon duge i teške bolesti.

Legenda tamburaške, zabavne i popularne glazbe, u svojoj karijeri koja je trajala više od pola stoljeća snimio je više od 500 pjesama, na brojnim singl i LP pločama te CD-ima, otpjevao je evergeene zabavne i narodne glazbe. Ostavio je nezaobilazan trag u hrvatskoj glazbenoj baštini.

Kićo Slabinac je ostavio nezaobilazan trag u hrvatskoj glazbenoj baštini. Osim kao sjajan pjevač istaknuo se tijekom života i kao najbolji promotor svoga kraja, a pored brojnih nagrada i diskografskih priznanja dobitnik je i Nagrade za životno djelo ostvareno u području kulture koju mu je dodijelila Osječko-baranjska županija.

Krunoslav Kićo Slabinac / FOTO: Ivo Dunat (Klikam Studio)
FOTO: Ivo Dunat (Klikam Studio)

Rođen je u Osijeku 1944. godine. Glazom se počeo baviti još u osnovnoj školi, svirao je tamburicu i glumio u dječjem kazalištu. Tamburicu je zamijenio gitarom 50-ih godina nakon što je otkrio Elvisa Presleya. Nakon toga krenuo je u glazbenu školu te učio klasičnu gitaru. Početkom 60-ih s kolegama je osnovao grupu Tornado, nakon toga i Kon Tiki, a potom i Dinamite. S potonjima je sivrao rock’n’roll, a pobijedili su na natjecanjima u Zagrebu i Beogradu. Nakon što je Kićo morao zbog odsluženja vojnog roka napustiti gurpu, umjesto njega na čelo benda stigao je Dado Topić.

Nakon povratka iz vojske Slabinac se okrenuo samostalnoj karijeri te se odselio u Zagreb gdje je izvodio obrade pjesama i odlazi na natjecanja. Upoznao je i skladatelja Nikicu Kalogjeru zahvaljujući kojem je nastupio i na Splitskom festival 1969. godine. Brzo nakon toga objavio je prvu ploču “Plavuša”, koja mu je osigurala veliki uspjeh u regiji.

Brojni nastupi i pobjede na tada popularnim festivalima, nastup na Euroviziji, milijunske naklade i slava doveli su ga do statusa mega zvijezde. Pjesme “Plavuša”, “Pokloni mi jedan dan”, “Zbog jedne divne crne žene” i “Tri slatke riječi” osvojile su publiku te su postali njegovi kultni hitovi.

 

U 70-tima je neko vrijeme Kićo živio i u SAD-u, gdje je pokušavao ostvariti uspjeh, a po povratku kući odustao je od zabavne glazbe te se posvetio narodnoj pjesmi i tamburici. Redovito je nastupao na brojnim festivalima.

Kićo Slabinac tijekom bogate karijere surađivao je s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Marija Mihaljevića i Arsena Dedića. Dobitnik je nagrade za životno djelo Osječko-baranjske županije, a njegove pjesme stare i nekoliko desetljeća i dalje su veliki hitovi koji se rado pjevaju svakom prilikom.

Posljednju kompilaciju „Cvijet čežnje – Kićo Dalmaciji“ Croatia Records objavila je 2017. godine, a na njoj se nalaze njegove uspješnice sa Splitskih festivala. Upravo je na splitskoj pozornici ovoga ljeta na 60. Festivalu zabavne glazbe posljednji put uživo pjevao na retrospektivnoj večeri.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.