STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Pomoć za organizatore koncerata: Država daje i do 300 tisuća kuna

Foto: ilustracija

Hrvatska glazbena unija na svojoj službenoj stranici objavila je da je Ministarstvo kulture i medija osiguralo 5.226.000,00 kuna bespovratnih potpora kulturnom i kreativnom sektoru.

Sredstva su namijenjena organizatorima koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova.

Poziv je bio otvoren od 16. studenog do 22. prosinca, a zaprimljeno je 259 prijava. Odobrene su 92 prijave za 166 koncerata.

Ministarstvo kulture i medija i Hrvatska glazbena unija osiguralo je potporu u sklopu natječaja u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom.

– Zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, Stručna komisija je bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih, ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima – rekli su iz HGU.

Najveći novac dodjeljen je za koncerte – Parni Valjak (Arena Zagreb) te Prljavo kazalište, Gibonni, Tony Cetinski i Petar Grašo koji su dobili potporu u iznosu od 300.000 kuna za koncerte u pulskoj Areni koji su bili najavljeni za svibanj i lipanj 2021.

Za organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona u Spaladium Areni dodjeljeno je 150 tisuća kuna, a koncert je bio najavljen za veljaču 2021. Nešto manju cifru, točnije 100.000 kuna dobili su organizatori koncerata Darka Rundeka & Ekipe,Tomislava Bralića i klapa Intrade, Bare & Majke, Josipe Lisac, Urban&4&Gelo&Gudači, Let 3,  Massima I 4 Tenora te Hladno Pivo. 

Iznos od 80 tisuća kuna dodijeljen je organizatorima koncerta u Opatiji na kojem trebaju nastupati Nina Badrić, Mia Dimšić i Marko Tolja. 

Na taj način se prioritetno pomaže onima koji nisu glazbenici, već mnogobrojne prateće djelatnosti nužne za funkcioniranje glazbene djelatnosti koji također moraju prehraniti svoje obitelji.

Glazbenici su pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala. – objašanjvaju iz HGU-a.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.